25 Квітня 2024


Notice: Trying to get property 'main' of non-object in /var/www/ukrainetoday.in.ua/wp-content/themes/ukr-today/inc/classes/class-weather.php on line 53

Notice: Trying to get property 'temp' of non-object in /var/www/ukrainetoday.in.ua/wp-content/themes/ukr-today/inc/classes/class-weather.php on line 53

USD 39.67

EUR 42.52

Шаргород – місце Божої сили

10.12.2021

471

Юлія Нефедова

Хресна Дорога в м.Шаргороді

У місті Шаргороді Вінницької області збудована Хресна Дорога довжиною три кілометри, сюди приїжджають віряни з усієї країни, щоб випросити у Бога благодаті. Пагорби у Шаргороді дуже подібні до єрусалимських, по яких проходив останній шлях Христа.

 Також подібна Хресна Дорога є в Кальварії Зебжидовській (Польща). Видимі і невидимі чудеса відбуваються у цьому місці. Святиня знаходиться у місті Шаргород, перші згадки про яке зафіксовані у XIV столітті.

Католицька громада постала у 1595 році, коли польський магнат Томаш Замойський побудував храм Святого Флоріана. В період войовничого атеїзму в період з 1936 року, храм був зачинений, його перетворили на зерносховище, майно храму було знищене.

 В 1941 році з відходом радянської влади, храм знову було відкрито. Ідея відкриття Хресної Дороги виникла у місцевих священиків ще у 1997 році, однак почала реалізовуватися починаючи з 2007 року. З благословення єпископа Кам’янець-Подільської дієцезії Леона Дубравського 31 травня 2008 року було розпочато будівництво. Наріжний камінь на початок будівницта освятив архієпископ Іван Юркович. Спочатку було задумано будівництво 14 головних стоянь Хресної Дороги, проте до будівництва долучились меценати, які зводять 15-ту каплицю Воскресіння Господнього та залишки Храму Соломону (Стіну плачу).

 В одній з каплиць буде встановлено хрест із реліквіями з Єрусалима. Також зі Святої землі привезли каміння з Гетсиманського саду, яке вбудують в сходи та каплиці падіння Ісуса Христа. На початку будівництва Другого стояння “Ісус бере Хрест на свої плечі”, ескаватор, що викопував фундамент, пошкодив електричний кабель із напругою 10 000 вольт. При цьому жодних пошкоджень ні людей, ні техніки не відбулось, а за оцінками спеціалістів при масштабах такої аварії могли бути фатальні наслідки.

 А при будівництві Дванадцятої каплиці з будівельної риштовки з висоти 9 метрів зірвався будівельник, який не постраждав. Під час чергового Богослужіння, майже всю молебень Хресної Дороги супроводжувала гроза та проливний дощ. Під час негоди, після Десятого стояння “З Ісуса здирають одяг” в один із Хрестів, що на місцевій Голгофі, вдарила блискавка.

Найбільше вірян було у 2007 році, коли була посвята наріжного каменю на початок будівництва та у 2017 році коли проголошували санктуарій Страстей Господніх. Сюди приїжджали віряни з Росії, Молдови, Польщі та Італії.

 Насамперед це Дорога жертви кожної людини, яка приходить до молитви зі своїми проблемами, стражданнями, просить благодаті за себе та своїх близьких. Люди йдучи цією дорогою переживають всі страждання разом із Ісусом, який пройшов цей шлях, щоб спасти нас грішних, і донести нам цю таємницю страждання.